Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie! Wokół niej krąży wiele mitów i teorii, a wśród nich ciężko odnaleźć fakty. Jaki jest wpływ kawy na zdrowie? Czy warto ją uwzględnić w swojej diecie na stałe?
Kofeina — jak wpływa na samopoczucie?
Najważniejszym składnikiem znajdującym się w ziarnach kawy jest kofeina. Bezpieczna ilość, która może zostać spożyta przez osobę dorosłą, to 300 mg. Przekroczenie tej dawki może wiązać się z nieprzyjemnymi objawami, takimi jak niepokój, zawroty głowy, problemy ze snem i nieustanne uczucie pobudzenia. Jednak picie kawy w umiarkowanych ilościach wiąże się z reguły z poprawą samopoczucia. Umożliwia łatwiejsze skoncentrowanie się i zmniejsza senność. Warto pamiętać o tym, że nie tylko kawa zawiera kofeinę! Można ją znaleźć również w napojach energetycznych i gazowanych. Wypicie różnych produktów tego typu podczas jednego dnia zdecydowanie nie jest zalecane.
Właściwości odżywcze kawy
Kawa w optymalnych ilościach może stać się ważną częścią dobrze zbilansowanej diety. Zawiera jedynie niewielką ilość kalorii, mogą bezpiecznie pić ją osoby będące na diecie redukcyjnej (oczywiście bez dodatku cukru i śmietanki). W jednej filiżance kawy można znaleźć aż 10% dziennego zapotrzebowania na niacynę oraz potas. Inne składniki, które są dostarczane organizmowi wraz z kawą to magnez, mangan, ryboflawina i niacyna. Warto mieć na uwadze to, że dokładna ilość powyższych substancji różni się w zależności od pochodzenia kawy, warunków uprawnych, procesu produkcji, a także wody używanej do parzenia napoju. .
Najpopularniejsze mity na temat kawy
Wokół picia kawy funkcjonuje wiele różnych mitów. Które z nich są powielane najczęściej?
- Kawa szkodzi — właściwości zdrowotne kawy są liczne i naukowo potwierdzone. Zdecydowanie nie jest to szkodliwy napój, którego należy unikać.
- Częste picie kawy prowadzi do odwodnienia organizmu – 95% kawy to woda! Picie kawy przyczynia się do nawodnienia, a nie odwodnienia organizmu.
- Kawa jest substancją uzależniającą — picie kawy nie pobudza części mózgu, która jest odpowiedzialna za powstawanie uzależnienia.
- Kawa podnosi ciśnienie krwi — kofeina pobudza i dodaje energii, ale nie podnosi ciśnienia tętniczego.
- Picie kawy może doprowadzić do wypłukania magnezu — kofeina ma jedynie krótkie i małe działanie moczopędne. W żadnym stopniu nie narusza gospodarki elektrolitowej.
- Po kawie pojawia się refluks — przyczyną występowania refluksu jest raczej spożywanie tłustych potraw.
- W ciąży nie można pić kawy — podczas oczekiwania na dziecko można pić kawę, jednak w ograniczonych ilościach.
- Kawa wywołuje zaburzenia snu — kofeina nie ma związku z problemami ze snem. Jednak jej energetyczne działanie wskazuje na to, żeby nie pić jej wieczorem. Umiarkowana ilość kofeiny nie opóźni zasypiania — w szczególności gdy w sypialni będzie znajdował się wygodny materac — jeśli nie wiesz, jak go wybrać przeczytaj artykuł https://sennamaterace.pl/baza-wiedzy/5_twardy-czy-mikki–jaki-materac-wybra.
- Wypicie kawy po imprezie pomaga wytrzeźwieć – kawa w żaden sposób nie wpływa na metabolizowanie alkoholu.
- Kawa wywołuje ból głowy — kofeina znajduje się w lekach na ból głowy! Jedyna sytuacja, w której może pojawić się ból po wypiciu kawy, dotyczy jej dużego przedawkowania.
- Kawa jest rakotwórcza — kawa nie zwiększa ryzyka zachorowania na raka! Niektórzy naukowcy łączą ten napój nawet z profilaktyką nowotworu szyjki macicy oraz wątroby.
Fakty na temat kawy
Kawa jako stały element diety może wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Wynika to z jej właściwości antyoksydacyjnych, które chronią materiał genetyczny przed uszkodzeniami. W szczególności dotyczy to raka wątroby. Regularne dostarczanie organizmowi umiarkowanych ilości kofeiny może zmniejszyć ryzyko zachorowania na depresję. Kawa poprawia zdolności poznawcze, oddziałuje na centralny układ nerwowy i zwiększa zdolność koncentracji. Może też poprawiać działanie pamięci krótkotrwałej.
Dzięki systematycznemu piciu kawy można zapobiegać nie tylko chorobom nowotworowym, ale również cukrzycy typu 2, chorobie Parkinsona i Alzheimera. Jest to możliwe m.in. dzięki zawartości w ziarnach teobrominy i teofiliny. Kofeina może okazać się przydatna podczas leczenia alergii — wszystko to, dzięki zmniejszaniu stężenia histaminy. W kawie znajduje się wiele innych substancji dobroczynnie wpływających na ogólny stan zdrowia organizmu. Teobromina pobudza akcję rytmu serca i wiąże się z lepszym odżywieniem tkanek. Z kolei kafeol może korzystnie wpłynąć na profil lipidowy. Kawa ma też silne właściwości antyoksydacyjne, które płyną z kwasu chlorogenowego i kwasu kawowego.
Kawa — kiedy warto ją pić?
Kawa to napój, który warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Należy jednak unikać picia jej w godzinach wieczornych. Może to wywoływać nadmierne pobudzenie i nieco opóźniać zasypianie. Jednak nie wszystkie osoby odczuwają ten efekt. Czasem wypicie kawy przed samym pójściem do łóżka i położenie się na wygodnym materacu — takim jak jeden z tych dostępnych pod adresem https://sennamaterace.pl/108-materace-90×200 – może zagwarantować miły wieczór i natychmiastowe zaśnięcie.
Kawa może stać się wartościowym elementem diety, pod warunkiem picia jej w rozsądnych ilościach. Nadmiar kofeiny może wiązać się bowiem z nieprzyjemnym uczuciem niepokoju. Z kolei optymalna ilość nie tylko poprawia samopoczucie i dodaje energii, ale również korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia i stanowi cenny element profilaktyki różnorodnych chorób.